Babgulyás
Tudtad azt, hogy husos csontból nagyszerű babgulyás készíthető?
és ha a fagyasztóban akad még egy kis füstöltsonka vagy csülöklé, igazán meg lehet bolondítani ezt a tartalmas levest.
Elkészítés:
1. Előző este beáztatjuk a szárazbabot.
2. Zsiradékon az apróra vágott hagymát üvegesre piritjuk, pirospaprikával megszorjuk. Egyet-kettőt kavarunk fakanállal és rádobjuk a husos csontokat (karaj-, tarjacsont kiváló). Egy kicsit megkapatjuk.
3. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett szárazbabot. Felöntjük vízzel, hogy ellepje (ha van sonkalevet is adjuk hozzá). Felforraljuk, majd kislángon fedő alatt főzzük, amig a bab félig megpuhul. (kb 1 óra)
4. bezöldségeljük : sárgarépa, fehérrépa, zeller, petrezselyemzöld, paradicsom, zöldpaprika, izlés szerint fokhagyma.
Befüszerezzük: ha kell só, örölt bors, köménymag, (ErősPista)
Készrefőzzük.
5. Kivesszük a husos csontokat, a húst lefejtjük, felkockázzuk, visszarakjuk a levesbe.
Tartalmas leves csipetke nélkül is.