KÖRETEK
* zöldségek nyersen, párolva, sütve, grillezve
* rizs
* burgonya
* kukorica
* hajdina
* köles
Ropogós hagymakarikák gluténmentesen?
Elsőre azért ez sem sikerült, de a harmadik variáció, az igen.
Első próbálkozás: hagymakarikák rizslisztben megforgatva, olajban kisütve - olyan mintha csak megdinszteltük volna a hagymát. - 3.helyezést ért el
Második kisérlet: rizs és kukoricaliszt keverékében megforgatva a hagymakarika, olajban kisütve - mintha ropogna egy kicsit - 2. helyezett.
Harmadik kisérlet: rizs- és kukoricaliszt keverékéhez hozzáadtam egy mokkáskanál kukoricakeményítőt. Ebbe megforgatva a hagymakarikákat, majd olajban kisütve - ropogós, izletes. Ez a nyerő!
KÖLES
HAJDINA
Egy bögre hajdina két bögre vízzel 4 személy részére
Kevés olajon, vagy zsiron megfuttatjuk a hajdinát. Felöntjük a két bögre vizzel, amikor forr, egy kis só, bors,(esetleg reszelt hagyma, kevéske Erős Pista) egy-két keverés. Mérsékelt tüzőn fedő alatt készre főzzük. (15-20 perc).
Nyers zöldségegyveleggel önálló étkezésnek is megállja a helyét.
POLENTA
Ez meg micsoda? - kérdi a gyerek.
1,5 liter vizet felforralok, megsózom és apránként, folytonos keverés mellett beleszórok 25 dkg kukoricadarát. És keverem, és keverem, kell egy jó fél óra, míg olyan sűrű lesz, hogy elválik az edény falától. (jó kis Salsa zene mellett könnyebb). A masszát nagy tepsibe teszem, vizes késsel vékonyra simítom és hagyom kihűlni. Felszeletelem ( vagy cifrázom: pogácsaszaggatóval köröket, félholdakat szurok ki).
Előmelegítem a grillsütőt , rácsra helyezem a szeleteket, késsel bevagdosom a tetejüket és fokhagymás olajjal kifényesítem.
Színesre sütöm. Jöhet a feltét: mozzarella, paradicsomszeleten egy darabka mozzarella, vagy egy kis kolbász - hogy valami íze is legyen.
Újra vissza a sütőbe. Készre sütjük.
Bármilyen salátával (én ma tálcán érlelt házi paradicsomot, lila hagymát, és egyenesen Athénból érkezett olívabogyóval tálaltam) kitűnő, ráadásul gluténmentes.
Nálatok hogy hívják?
RIZS