FASÍRTOK
FALAFEL (csicseriborsó fasírt)
Hozzávalók:
200 g. csicseriborsó
1 kis fej hagyma apróra vágva ( 50 g)
2 gerezd fokhagyma (elkaparva)
1 tojás
1 TK kukoricakeményitő
Izlés szerint fűszerek: petrezsemzöld (fagyasztott is jó), chili (ErősPista volt otthon) római kömény ( örölt kömény is megteszi), koriander, só, örölt bors (frissen örölve jobb)
A sütéshez kb 2 dl.olaj
Elkészítés:
1. A csicseriborsót lehetőleg egy éjszakára beáztatjuk (legalább háromszoros vízbe). Reggel leszűrjük, apritógépben a lehető legjobban felaprítjuk. Keverőedénybe tesszük.
2. Hozzáadjuk a hagymát, elkapart fokhagymát, tojást, kukoricakeményítőt, a fűszereket, és vizes kézzel összedolgozzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk.
3. Sütéshez egy magasabb falu serpenyőbe felhevítjük az olajat.
A csicseriborsó masszából kiveszünk egy golyónyit, kézzel kinyomjuk a vizet. Fogunk egy evőkanalat, arra ráhelyezzük a masszát, megformáljuk.
A kanál segítségével könnyebben tudjuk az olajba is helyezni.
A fasírtokat pirosra sütjük. Szűrőkanállal konyhai törlőre szedjük (szinte semmi olajnyomot nem hagy).
Kelkáposztafasírt
Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta, 1 tojás, fűszerek: só, bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, (Erős Pista) kukoricaliszt.
A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük, vastag erét kivágjuk (ez mehet a komposztba)
Fazédban 1-1,5 l vizet forralunk, megsózzuk, amikor újra forr a víz beledobjuk a kelkáposztaleveleket, fűszereket, fedő alatt 20-25 perc alatt majdnem puhára főzzük.
Fogunk egy lábast, ebbe átöntjük a főzővizet. Kitűnő egy zöldségleves alaphoz. A kelkáposztaleveleket szőrőtálba öntjük és langyosra hűtjük.
Kinyomkodjuk belőle a vizet, amennyire csak tudjuk. Deszkán laskára vágjuk. "Vájlingba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, sót, őrölt borsot, köményt, elkapart fokhagymát, ha csípősen szeretjük ErősPistát is adhatunk hozzá.
Vizes kézzel összedolgozzuk, ha túl lágy adjunk hozzá kukoricalisztet.
Pogácsákat formázunk vizes kézzel, kukoricalisztben megforgatjuk.
Forró olajban(zsírban) pirosra sütjük.
Viletelné Markó Mária
Hotel Mama főszakácsa
06-30-230752906-30-2307529
herbapont@gmail.com
skype:markomari2
https://www.facebook.com/glutenmentesen2014