GM-LM Kötözött sült pulykacomb
Közel 20 éve nem eszünk felvágottakat. Egy kedves ismerősömtől anno tanultam egy olyan sütési megoldást, amely lehetővé teszi, hogy még a legszárazabb husok - pulykamell, sovány pulykacomb - sem száradnak ki sütés közben, sőt. Többféleképpen fűszerezhetőek, szaftosak maradnak, nagyon vékonyan szeletelhetőek. Így nem csak sülthúsként adható asztalra. Hidegen, melegen egyaránt tálalható.
Egyáltalán nem vesz fel a sütésnél olajat (visszamérve ellenőrizhető), így a számításnál csak a hús tápértékadatai lettek figyelembe véve.
Elkészítés:
1. A húst sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint további fűszerek adhatóak: kömény, rozmaring...) pácolásra alkalmas tálba helyezzük, felöntjük annyi olajjal, amennyi ellepi (nekem a jénai tálba 2 dl ) 4 gerezd fokhagyma a tetejére. A tálat lefedjük,min. egy éjszakát pihentetjük.
2. Másnap a húst kivesszük a pácból, lecsepegtetjük.
3. A páclevet kisebb edénybe öntjük ( fokhagymát kivesszük belőle)
4. A pulykacombot is süthetjük egyszerűen, ma azonban feltekertem, átkötöztem. Igy lett a végén kötözött sült pulykacomb.
A húst sütőtálba helyezzük ( én ugyanabban a jénaiban sütöm, amiben pácolom.
5. Most jön a csavar: a páclevet felforrósítjuk olyan hőmérsékletre, hogy amikor ráöntjük a húsra, az azonnal kifehéredjen ( rostok összehúzódnak)
6. Sűtőbe helyezzük, 180 fokon megsütjük. A sütési idő függ a hús nagyságától.
A sütés ideje alatt a húst többször megforgatjuk, hogy minden oldala gyönyörű szint kapjon. Többször saját zsírjával meglocsoljuk.
Egyáltalán nem fröcsköli tele a sütőt.
Tálalható hidegen, melegen.
Megjegyzés: felvágott helyett
Viletelné Markó Mária
Hotel Mama főszakácsa
06-30-2307529
herbapont@gmail.com
skype:markomari2
Van még 2 hírem. Tudod, a jó és a rossz.
Melyik a jó és melyik a rossz?
1. Az ideális testsúly, forma, közérzet, energiaszint felépítése, megtartása egy életre szóló projekt.
2. Hogyan építsd fel? Hogyan tartsd meg.