ÉDES TÉSZTÁK, SÜTEMÉNYEK
GM-LM "Pischinger?" avagy töltött "Carlos Hörnchen"
GM-LM-TM "Almás rétes" rizspapirral
GM Csokis-gesztenyés-marcipános torta
GM-LM Háromszög, fahéjas-szegfűszeges meggylekvárral töltve
GM-LM Mézeskalács Adventi naptár
GM-LM Mézes aprósütemény narancslekvárral, csokimázzal
GM-LM Adventi gyertyák puha karácsonyi mézestésztából
GM-LM Karácsonyi mézes egyveleg
(natur rizstej készítésénél maradó törmelékből)
GM-LM Vaniliakrémes muffin kandírozott rózsaszirmokkal
GM-LM Förster kocka (mézes, diós, kókuszos)
GM-LM-TM Csicseriborsó palacsinta
GM-TM Kókuszos tekercs (tojás és tejfehérjementes)
GM-LM Képviselőfánk torta (élesztő és sütőpormentes)
GM-LM Rizskoch vaniliakrémmel (natur rizstej készítésénél megmaradó törmelékből)
GM Zeneszelet (mini tortácskák Mozartkugel-re hangolva)
GM-LM Rizskoch boszorkányhabbal
GM-LM Elfuserált pilóta keksz szelet
GM-LM Porhanyós kifli tojás nélkül
GM-LM barackos-mákos vajaspiskóta
GM Tejfölpiskóta sárgabarackkal
Faeperzselés vaníliakrémes muffin
Cseresznyés-citrommázas rizsfelfújt
Cseresznyés-diós tejfölpiskóta
Gyors leveles vajastészta 2. kisérlet
GM linzerkarika eperrel-rebarbarával, "Pavlova"sipkával
Bodzavirág rizslisztes-rizstejes palacsintatésztában
Gyorsan készíthető GM leveles vajastészta 1.kisérlet
Habos linzer eperrel és rebarbarával
Házi natúr rizstejjel készült túrós hernyókifli
Rizstörmelékkoch házi natur rizstejjel
Palacsinta rizslisztből és házi natur rizstejből
Csokifelfújt florentinkalapban
CÉKLATORTA
Célszerű akkor készíteni, amikor házi céklasalátát állítunk össze.
1. Egyben megfőzzük a céklákat, amikor kész 1-2 darabot (25-30 dkg) elveszünk, gyorsan megpucoljuk és apritógéppel pépesítjük.
2. Vajat a főzőcsokoládéval(keserűcsokival) felolvasztjuk.
3. 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk.
4. 3 tojássárgát 10 dkg cukorral habosra keverünk.
5. Liszteket elegyítjük a sütőporral, kukoricakeményítővel, daráltdióval.
6. Sárgakrémhez hozzákeverjük a céklapépet, vajascsokit, majd a lisztkeverékünket. Végül óvatosan a fehérjehabot.
7. sütőformát vékonyan kivajazzuk, rizsliszttel beszorjuk (vagy sütőpapirral kibélelünk egy tortaformát). Beleöntjük a keveréket.
8. légkeveréses sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (kb 40 perc)
nem voltam elég óvatos a fordításnál. Ha gyűrűben készítjük, a formára helyezzük a tálcát, azzal fordítsuk.
A fehér csokimázzal a fordítási balesetet álcáztam.
Legközelebb ha készítek a tésztába citrom és narancshéját is fogok reszelni.
Krumplitorta
Hozzávalók:
Piskóta: 25 dkg áttört főtt krumpli, 4 tojás, 25 dkg. porcukor, 3-3 EK rizs és kukoricaliszt, 1 csomag sütőpor
Krém: 25 dkg áttört főtt krumpli, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 1 csomag vaniliáscukor, izlés szerint rum vagy rumaroma.
Krumplit megmossuk, héjában feltesszük főzni. Amikor kész, a főzővizet leöntjük, még melegen megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük.
Elkészítjük a piskótát. 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk.
4 tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört krumpli felét (25 dkg) , majd a sütőporral elkevert liszteket. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
Sütőpapirral bélelet tepsibe simitjuk, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. Kiboritjuk, hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a krémet: a vajat habosra keverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a maradék áttört krumplit (25 dkg), kakaóport. Rummal és a vaniliáscukorral izesítjük.
A kihűlt piskótát félbevágjuk, megkenjük a krém felével. A másik felével bevonjuk a tésztát.
Egyszerűbb, ha egyszerűen csak megkenjük a krémmel a tésztát.
Nagyon finom, hamar elfogy.
Császármorzsa
ÚJRAHASZNOSÍTOTT. Volt 2 adag kukoricadarából készült, viszont teljesen szétfőtt grizgaluska tésztám, amit leszűrtem, lehűtöttem.
Egy edénybe kimértem 1/4 liter kukoricadarát, 1/4 liter kukoricalisztet, 1/2 liter tejet és ehhez hozzákevertem még a szétfőtt grizgaluska tésztát. Állni hagytam egy órát.
4 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem
4 tojás sárgáját 10 dkg cukorral krémesre kevertem, hozzáadtam a tejben áztatott tésztához. 1 citrom héját belereszelte. Majd hozzákevertem a fehérjehabot.
Tepsibe 1 dc olajat öntöttem, sütőben felforrositottam. Beleöntöttem a masszát. Innentől már pont úgy járunk el, mint a császármorzsánál. Ha szépen pirul a teteje, villával, kanállal megkeverjük, morzsálódásig sütjük.
Nagyon finom lett.
DIÓS VIZESPISKÓTA
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg rizsliszt, csipet só, víz, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaniliáscukor
1./ 4 tojásfehérjét csipet sóval 4 EK melegvizzel kemény habbá verünk.
2./ 4 tojássárgáját 20 dkg cukorral, vaniliáscukorral és 4 EK melegvizzel krémesre keverjük.
3./ darált diót, rizslisztet elvegyitjük a sütőporral.
4./ a sárgakrémhez apránként, felváltva hozzáadjuk a diós lisztet és a habot.
5./ sütőpapirral bélelt tepsin, előmelegitett sütőben , légkeveréses esetén 160 fokon tűpróbáig sütjük.
Bármilyen krémmel, lekvárral tölthetjük, alkalomnak megfelelően diszithetjük.
Ajándék de gluténmentes
Alap: gluténmentes mézes-tallér
Hozzávalók: 15 dkg lisztkeverék ( kukorica-, rizsliszt ), 3 EK méz, 1 KK porcukor, 1 KK kukoricakeményitő, 5 dkg margarin, 1/2 KK sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék, reszelt narancs és citromhéj
Töltelék: izesitett gluténmentes vizes piskóta
Hozzávalók a piskotához: 4 tojás, 8 EK viz, 21 dkg liszt ( rizs-, kukoricaliszt) 1 KK sütőpor, 1 KK kukoricakeményitő, 20 dkg cukor.
Hozzávalók az izesitéshez: 1 adag főzött kávé, 2-3 EK sárgabaracklekvár, 1-2 EK kakaópor, rum vagy rumaroma, 5 dkg vaj.
4 tojásfehérjét 4 EK vizzel kemény habbá verjük.
4 tojássárgát a cukorral és a 4 EK vizzel krémesre keverjük.
Lisztet, sütőport, kukoricakeményitőt összevegyitjük, és a habbal felváltva, több lépésben a sárga krémhez keverjük.
Sütőpapirral bélelt tepsin megsütjük. Hamar készen van.
Még melegen "vájlingba" tépkedjük a kész piskótát. Megizesitjük és egyneművé összeállitjuk.
Kúpokat formázunk és a kúpokat ráültetjük a mézes-tallérrokra.
Habcsók
Minden tojásfehérjére 7-8 dkg cukrot számitsunk.
Gőz felett habüstben a tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, szakadásig.
Kezdődhet a diszités. A főzött habot nyomózsákba kanalazzuk, és kezdődhet a kupok elrejtése.
Florentin de gluténmentes
Hozzávalók
Tésztához:
15 dkg liszt ( kukorica-, rizsliszt)
5 dkg cukor
1 csomag vaniliáscukor
1 tojásfehérje
6,5 dkg hideg vaj
2 EK viz
gyorsan összedolgozni, 1 órát hidegben pihentetni. Kinyújtani. Sütőpapirral bélelt tepsibe helyezni.
Rátéthez:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 EK méz
12,5 dkg tejszin
40 dkg dió, mandula, kesudio, mogyoro, kandirozott, aszalt gyümölcs
Nagy serpenyőben feloldjuk a cukrot, mézet, vajat, amig enyhén barna lesz. Hozzáöntjük a tejszint és kb. 2 percig forraljuk.
Majd belekeverjük az apritott magokat és a kandirozott, aszalt gyümölcsöket. Kb 3 perc alatt összeáll. Ráöntjük a tésztára.
180 fokon 10-12 percig sütjük, még forron felvágjuk.
Ha kihült csokimázzal bevonhatjuk az alját, oldalát, de el is maradhat.
Mit hoz a Mikulás?
Gluténmentes gyömbéres.
Hozzávalók: 1 adag Gluténmentes F1
1 narancs és 1/2 citrom frissen facsart leve
frissen reszelt gyömbér
mentalevél
Mit hoz a Mikulás?
Gluténmentes mézes-tészta és egy bevált szán-szabásminta.
Az alkatrészek karamellel vannak összeragasztva (csak nagyon óvatosan, könnyen megégetheti az ujjainkat)
Gyertyagyújtás másképpen
Mézes tészta hozzávalói:
15 dkg lisztkeverék ( kukorica-, rizsliszt)
3 EK méz, 1 KK porcukor, 1 KK kukoricakeményitő, 5 dkg margarin
1/2 KK sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék, reszelt narancs és citeromhéj, ribizli vagy narancslekvár a korongok összeragasztásához, aszalt füge és mandula vagy sárgabarackmag a gyertyaláng kialakitásához.
A hozzávalókat összedolgozzuk, rizsliszttel beszort lapon kinyujtjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki. Előmelegitett sütőben megsütjük.
Hamar kész, figyelni kell.
Ha kihült lekvárral egymásraragasztjuk a korongokat.
Cukormáz: 2-3 EK porcukrot kevés citromlével kikevertem.
A cukormázat rácsorgatjuk a gyertya tetejére és megkoronázzuk a fügéből formázott lánggal.
Karácsonyfadiszek
készülnek a mézes karácsonyfadiszek aszalt gyümölcsökkel diszitve.
Mézes tészta hozzávalói: 15 dkg lisztkeverék ( kukorica-, rizsliszt), 3 EK méz, 1 KK porcukor, 1 KK kukoricakeményitő, 5 dkg margarin, 1/2 KK sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék
A hozzávalókat összedolgozzuk, rizsliszttel beszort lapon kinyujtjuk. Kiszurjuk a figurákat. Előmelegitett sütőben megsütjük.
Hamar kész, figyelni kell.
Még melegen egy vastag tű fokával átszúrjuk a diszeket, igy kihülés után könnyedén át tudjuk fűzni a cérnát.
Ha kihültek az apróságok izlés szerint diszithetjük, bevonhatjuk.
Cukormázzal ragasztottam fel az aszalt gyümölcsöket ( sárgabarack, áfonya, mazsola) és a diószemeket.
Cukormáz: 1 EK porcukrot kevés citromlével kikevertem.
Csokis-narancsos muffin vörösáfonyával
Mit gondolsz? Egy ilyen gluténmentes muffin összeállítás elmegy az ünnepi asztalon, vagy akár ajándéknak?
Hozzávalók: 10 dkg jó minőségű csokoládé, 10 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg sárgabaracklekvár, 1/2 narancs leve, 15 dkg liszt ( rizs- és kukoricaliszttel készült felesbe), 1 mokkáskanál sütőpor.
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk.
2 tojást a cukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a lekvárt, narancslét, csokis vajat, a liszttel elkevert sütőport. Szóval mindent bele.
Sütőpapírba kanállal adagoljuk, csak félig legyen.
Előmelegített sütőben (gáz 4-es) légkeveréses 16 fokon tűpróbáig sütjük.
Kihűtjük.
Máz: frissen darált porcukor, 1/2 narancs átszűrt leve. Fényesre kikeverjük, a muffinok tetejére csorgatjuk. Jól jöhet, ha kéznél van egy vizes kés. Hamar szárad.
Díszítés: vörös áfonya, citromfű
Mogyorót rejtő Kókuszcsók
Egy lábasba annyi vizet öntök, hogyha ráhelyezem az üstöt, az ne érjen bele. Vizet forralok, ha már lobog ráhelyezem a rézüstöt, benne 4 tojásfehérje (ami nem kellett a linzerhez) és kemény habbá verem egy csipet sóval. Hozzáadok 28 dkg cukrot, és folyamatosan verem szakadásig. Ekkor hozzáadok "ne sajnáld ki belőle" mennyiségű kókuszreszeléket, beleforgatom.
Tepsire sütőpapírt helyezek. 2 vizes kiskanál segítségével halmokat rakok, közepébe 1 szem mogyorót bűvészkedek. Ha már minden ragad, készen is vagyunk, mehet a sütőbe. 100 fokon szárítom, amíg könnyedén leválik a papírról.
Maradt még egy kis csokimázam, azzal megcsorgattam.
Igaz cukor van benne, de gluténmentes.
Diós linzer ribizlilekvárral ragasztva
Sárgabarack lekvárral töltött linzer