Túrógombóc
Elkészítés:
1./ Házi prézli készítése
Megszáradt, másnapra már élvezhetetlen kenyered, zsemléd, kiflid?
Vágd fel 1 cm-es darabokra, rakd tálcára, másnapra teljesen kiszárad.
Diódarálóval daráld le, szitáld át, ha finom szemcsés prézlire van szükséged.
2./ Túrógombóc összeállítása:
A túróhoz hozzáadjuk a kukoricadarát, 1 tojást, 4 dkg margarint, 1 cs.vaniliáscukrot, 1 citrom reszelt héját, kevés sót és vizes kézzel jól kidolgozzuk.
1 órát hideg helyen pihentetjük.
3./ Prézli készítése.
2-3 evőkanál olajat felhevítünk, rádobjuk a prézlit, kavargatás mellett enyhén megpiritjuk. (szerintem sokkal szárazabb, mint ahogy megszokta az ember, ha buzalisztből készült zsemléből készíti a prézlit.)
4./ Felteszünk forrni 2-3 liter vizet fazékban. Ha forr, egy csipet sót és 1 EK olajat adunk a vízhez.
Evőkanállal kiveszünk egy adag tésztát, vizes kézzel jó diónyi gombocót formázunk. Ebből a mennyiségből 15 db gombóc lett.
5./ Főzés: amikor újra forr a víz, 4-5 gombocót beteszünk a vízbe. Amikor feljöttek a víz felszínére, már jók is. (ha sokkal tovább főnek, szétmálhatnak. lehet kisérletezni)
Könnyű, laza, (de nem a megszokott remegős) bár a dara egy kissé érezhető. Valószínüleg egy kicsit tovább kellett volna állni hagyni, vagy egy árnyalatnival tovább főzni.
6./ Meggy -öntet : a reggeli shékek készítéséhez gyakran használok fagyasztott meggyet. Maradt 10 dkg. Apritógépben pépesítettem.
7./ Tálalás: jelzésértékű szitált porcukorral és egy csipetnyi fahéjjal.
Viletelné Markó Mária
Hotel Mama főszakácsa
06-30-2307529
herbapont@gmail.com
skype:markomari2