SÓS tészták és RÁGCSÁLNIVALÓK
tojás csak a lekenéshez kell!
GM-LM-TM Tekert krumplispogácsa
tej és tojásmentes
tojás és tejfehérjementes
GM sajtos-rozmaringos-lenmagos-kukoricás snack
(Gyors leveles vajastészta 2)
Pogácsa rizsliszttel és túróval
Sonkás-sajtos muffin házi natur rizstejes tormakrémmel
Malacod van!
Gluténmentes krumplis-túrós pogácsa.
Hozzávalók:
25 dkg liszt ( rizs-, és kukoricaliszt egyenlő arányban)
25 dkg túró
12 dkg vaj (margarin)
25 dkg főtt, áttört krumpli
só, bors, 1 tojás a lekenéshez.
Elkészités:
A krumplit jó alaposan mossuk meg, héjában főzzük meg. Amikor már jó, öntsük le a vizet, pucoljuk meg és még melegen krumplinyomon törjük át.
A liszteket elegyitsük sóval, majd morzsoljuk el a vajat.
Adjuk hozzá a túrót, krumplit, és állitsuk össze a tésztát.
1 órát hideg helyen pihentessük.
Formázáshoz 3 különböző mérető pogácsa szaggató vagy pohár szükséges.
Rizsliszttel beszórt lapon nyujtsuk ki a tésztát, kb 1 cm vastagságura (inkább kevesebb legyen, mint több).
A nagy pogácsaszaggatóval vágjunk ki 24 nagy kört. Ez lesz a feje.
A legkisebbel 24 pici kört. Ez lesz az orra. Szivószállal 2 lyukat szurjunk bele.
A középső méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki 8 db kört. Mindegyiket 6 fele vágjuk. Ebből készül majd a füle.
Sütőpapirral bélelt tepsire helyezzünk el 12 nagy kört. Kenjük be felvert tojással. Helyezzük rá az orrát, és a füleket. Kenjük le tojással ezeket is. A szemek : egész bors vagy lenmag
Előmelegitett sütőben 220 fokon sütjük. ( inkább sötétebbre, mint világosra)
Gluténmentes sós-szezámmagos csillag
Hozzávalók: 24 dkg liszt (12-12 dkg rizs-, és kukoricaliszt)
12 dkg vaj(margarin)
1 tojássárga a tésztába + 1 tojássárgája a tetejét megkenni
1,5 dl tejföl
só,
tetejére: szezámmag (reszeltsajt, köménymag, lenmag, tökmag...)
Elkészités: a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk, a tojássárgával és a tejföllel gyorsan összedolgozzuk.
Egy jó órát hideg helyen pihentetjük.
Rizsliszttel megszórt lapon vékonyra kinyújtjuk, formával kiszurjuk, sütőpapirral bélelt tepsire helyezzük. Tetejét tojássárgával megkenjük. Kedvünk szerint különböző magokkal beszórjuk.
Előmelegitett sütőben 180 fokon megsütjük. Melegen könnyen törik. Hagyjuk egy kicsit hülni, mielőtt tálra szedjük.
Bespejzolhatjuk. Ha dupla adagot készitünk dobozban jól eláll.
Sósan vagy édesen szereted?
Gluténmentes képviselőfánk
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt (10-10 dkg rizs-, és kukoricaliszt)
10 dkg zsir
5 tojás
2 dl viz
Elkészités: a zsirt kimérjük egy lábasba, hozzáöntjük a vizet és felforraljuk. Amikor már teljesen elolvadt a zsir és forr a viz hozzáadjuk a lisztkeveréket és fakanállal addig keverjük, mig összeáll. Kb. 2-3 perc.
Még forron átteszem egy műanyag keverőedénybe. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, külön-külön jól elkeverve.
Sütőpapirral bélelt tepsire egy kávés és egy mokkáskanál segitségével diónyi halmokat rakunk. A tésztát egy óráig pihentetjük.
Előmelegitjük a sütőt. Légkeveréses sütőben 180 fokon először kb.15-20 percig sütjük ( az ajtaját ne nyissuk ki!), majd 100 fokon még kb 5 percig ropogósra sütjük.
Akár sajtkrémmel, akár édes vanilia vagy csokoládékrémmel töltjük, a siker garantált!
Megjegyzés: frissen ropogós, másnapra megpuhul, nem vészesen, de már nem ropogós.
Menj biztosra!
Készits SK gluténmentes rágcsálnivalót!
Maradt 20 dkg túróm.
Hozzávalók: egyenlő mennyiségű túró, vaj és liszt.
20 dkg túró, 20 dkg vaj, és 20 dkg liszt (10 dkg kukorica-, 10 dkg rizsliszt)
só, szezámmag, egész kömény, reszelt sajt.
A lisztet elvegyitjük a sóval, vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, majd a túróval összegyúrjuk.
Rizsliszttel beszórt lapon vékonyra kinyújtjuk.
Egy harmadot beszorunk köménnyel, a másik harmadot szezámmaggal, a harmadikat reszelt sajttal. Nyújtófával mégegyszer rámegyünk a tésztára, igy benyomódik a "feltét".
Rádlival vagy késsel tetszőlegesen felaprózzuk a tésztát.
Sütőpapirral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegitett sütőben sütjük 200 fokon. Hamar készen van.
Viletelné Markó Mária
Hotel Mama főszakácsa
06-30-230752906-30-2307529
herbapont@gmail.com
skype:markomari2